Založ si blog

Ako si vyjednať plat na pohovore

Každý z nás si chce „vydupať“ čo najvyššiu mzdu. Problém je, že nie každý disponuje vyjednávacími schopnosťami alebo má žalúdok na dohodovanie sa so zamestnávateľom. Ideálna príležitosť na vyjednanie si platu vzniká už na pohovore. Lámete si hlavu, ako dosiahnuť, aby ste sa s personalistom zhodli na cifre, ktorá sa vám pozdáva? Z mojich skúseností vychádza, že stačí položiť pár správnych otázok. V tomto blogu by som sa o ne rád podelil.

Ďakujem veľmi pekne za vašu ponuku. Vedeli by sme sa dohodnúť na sume xxxx?

Ak personalista navrhol konkrétnu sumu, určite za jeho ponuku poďakujte. Ak s ňou nesúhlasíte, uveďte vami požadovanú sumu a zdôvodnite, prečo ju navrhujete. Argumentujte svojimi seniorskými skúsenosťami, úspechmi v predchádzajúcej práci či bohatou praxou.

Akým spôsobom ste, prosím, stanovili tento plat?

Ak sa hlásite na konkrétnu pozíciu, mali by ste mať prehľad, aký plat za ňu ponúkajú v iných spoločnostiach. V rámci prípravy na pohovor si určite urobte platový prieskum. Stačí si pozrieť podobné ponuky na pracovných portáloch. Ak zistíte, že iní zamestnávatelia ponúkajú na rovnakej pozícii výrazne vyššiu mzdu, je to pre vás silný argument. Preto sa aj personalistu môžete spýtať, akým spôsobom vypočítali plat, ktorý vám ponúkajú. Ukážete tým, že ste sa vopred pripravili, aby ste spoločne dospeli k spravodlivému číslu.

Ak mi nemôžete ponúknuť toľko, koľko požadujem, o akých kompenzáciách sa môžeme porozprávať?

Môže sa stať, že firma si nemôže dovoliť ponúknuť vám plat, aký požadujete. Ak však aj napriek tomu v nej chcete pracovať, môže vám zamestnávateľ požadovaný plat kompenzovať inak. Môžete si napríklad dohodnúť dni dovolenky navyše, možnosti z práce z domu či iné benefity.

Existujú u vás odmeny, platené nadčasy alebo iné potenciálne príležitosti na zvýšenie zárobku?

V mnohých zamestnaniach základný plat nepredstavuje finálnu sumu. A hoci sa mnoho ľudí sústredí predovšetkým na fixnú zložku platu, vďaka odmenám a prémiám si môžu na svoj účet pripísať viac peňazí. Spýtajte sa na pohovore personalistu, či sú zamestnancom ponúkané odmeny, prémie, či sa preplácajú nadčasy, čím by ste si vedeli k platu prilepšiť.

Ako sa bude môj plat zvyšovať v budúcnosti?

Ste junior, bez skúseností a dohodli ste sa na nižšej sume, než ste si predstavovali? Spýtajte sa za akých podmienok sa bude váš plat v budúcnosti zvyšovať. Prehodnocujú sa platy v danej firme každý rok? Alebo si vyšší plat musí vyjednať zamestnanec so svojím nadriadeným?

TIP: Dohody sú skvelá vec, no dbajte na to, aby nikdy nezostali iba v ústnej rovine. Všetko, na čom sa dohodnete – výška platu, odmeny, platené nadčasy či benefity, by ste mali mať písomne, podpísané kompetentnými osobami. Vyhnete sa tak možným nepríjemným prekvapeniam v budúcnosti.

Ako sa vám podarilo vyjednať si dobrý plat na pohovore?

Nepríjemné otázky na pohovore: Ako sa pri nich nezapotiť, ale správne odpovedať

21.09.2021

Na pohovoroch personalisti zvyknú klásť aj pálčivé otázky, pri ktorých sa uchádzačom zvyknú zapotiť dlane. Personalisti a HR manažéri však tieto otázky nekladú len tak z rozmaru či roztopaše, chcú zistiť, či sme my, uchádzači, dobre pripravení, ako zvládneme odpovedať aj na nepríjemné otázky, no najviac sú zvedaví na to, čo im odpoveďou o sebe [...]

trump

Ďalší útok na Kapitol? Výsledky volieb uznám, len ak budú čestné, uviedol Trump

02.05.2024 21:52

Podobné slová použil aj v rokoch 2016 a 2020.

Miloš Vučevič

Smer Moskva. Srbský parlament potvrdil novú vládu, na niektorých ministrov sú uvalené sankcie

02.05.2024 21:19

Vučevičovu vládu po búrlivej dvojdňovej rozprave podporilo 152 z 250 poslancov.

SR Bratislava PS protivládny protest BAX

Proti zásahom do RTVS a druhého piliera protestovali v Bratislave tisíce ľudí

02.05.2024 20:17, aktualizované: 21:30

Protest zorganizovalo len opozičné hnutie Progresívne Slovensko.

radev

NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch. Slovensko chýba

02.05.2024 19:44

Ruské škodlivé aktivity podľa NATO spočívajú v sabotážach, dezinformačných kampaniach, násilných činoch či kybernetických útokoch.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 3988x
Priemerná čítanosť článkov: 1994x

Autor blogu

Kategórie